söndag 4 oktober 2015

Jamen såklart



har ju jag också bakat bullar idag:)

I min familj tycker några bäst om kanelbullar och några bäst om kardemummabullar.

Så självklart gör jag ju båda delarna.

Här kommer ett smarrigt recept på bullar.

 

Lyxiga Kanel och kardemummabullar

ca 20 st stora eller 40 st mindre

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 11 dl vetemjöl
  • 100 g mjukt smör
  • 1/2 dl råsocker
  • 1 msk kanel
  • 100 g mjukt smör
  • 1/2 dl råsocker
  • 1 msk nystött kardemumma 
  • Ägg till pensling
  • 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
  • Strösocker och mortlad kardemumma till garnering
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Kör i maskinen ca 15 minuter.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  7. Blanda de båda fyllningarna
  8. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
  9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt.
  10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  13. Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.




Inga kommentarer: