söndag 1 september 2019

Årets plommonmarmelad med kardemumma


Idag har jag kokat årets plommonmarmelad och jag smaksatte den med 
kardemumma, det blev en hit kan jag lova:)
Det är ju härligt att kunna ta tillvara på frukten i trädgården och att koka
marmelad är ju superenkelt och det blir mycket godare  än att köpa
färdig fabriksgjord marmelad.

Här kommer receptet:

Årets plommonmarmeladmed kardemumma.

1 1/2 kg plommon
1/2 dl vatten
2 msk nymalen kardemumma
3 kanelstänger
1 stor citron
2 msk riven ingefära
1 kg syltsocker


Gör så här
Räkna plommonen (för att senare veta hur många kärnor som ska plockas bort) 
och lägg dem i en stor vid gryta tillsammans med vatten.
Riv skalet på citronen och krama ur saften.
Lägg i grytan tillsammans med ingefäran och kanelen. Låt koka 30–40 minuter utan lock. 
 Ta bort plommonkärnorna.
Tillsätt sockret lite i taget och låt koka ganska kraftigt cirka 15 minuter utan lock. 
Tillsätt även kardemumman nu. Skumma av.
Häll upp lite av massan på ett kallt fat. 
Dra med ett skedskaft genom massan – om det inte flyter ihop är den färdig. 
Koka annars några minuter till. 
Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen i kylskåp.
 
Förra året kryddade jag marmeladen med vanilj istället, receptet hittar du här.