Jag hoppas på att inte behöva baka lussekatter i år,
det är ju så mycket godare med saffransbullar istället
med en massa mumsigt i, tycker jag.
Men det finns andra i familjen som vill ha lussekatter för att det är tradition:)
Goda saffransbullar ca 40 st
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 påsar saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
250 g kesella 10%
100gsmör
16 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1/2 msk nystött kardemumma
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
nymalenkardemumma
1/2 dl råsocker
Gör så här:
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader.
Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt smör och vetemjöl lite i taget.
Låt
jäsa till dubbel storlek i bunken under en bakduk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
Dela degen i fyra delar och kavla ut en del i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 1 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut.
Se till att ändarna hamnar under knuten.
Lägg dem på en plåt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka
40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och
nymald kardemumma
och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10-12
minuter.
Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt
vatten och strö
över stött kardemumma blandat med råsocker.
Mmm, vad gott:)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar