När man väl har börjat att koka egen marmelad så tycker man att det är
så fantastiskt mycket godare och friskare än att köpa färdig,
dessutom vet man ju vad den innehåller.
Och det bästa av allt är att det går väldigt snabbt och lätt:)
Jag använde samma recept som jag gjort tidigare,
men använde kardemumma istället för vanilj.
Här kommer receptet:
Rabarbermarmelad med kardemumma
4 rabarberstjälkar
1 bit färsk ingefära
ca 1 tsk kardemumma
Saft av 1 citron
1/2 dl vatten
1 kg syltsocker
Några droppar röd karamellfärg
Så här gör du:
Skär rabarbern i små bitar, skiva ingefära
tunt, dela och skrapa ur vaniljstången.
Blanda allt utom syltsocker i en tjockbottnad
kastrull och låt koka utan lock ca 15 min.
Tillsätt syltsocker och rör om, koka utan lock
ett par minuter och skumma av om det behövs.
Lyft ur vaniljstången och låt marmeladen svalna.
Färga med några droppar karamellfärg.
Häll upp marmeladen i varma täta burkar.
Kyl ett litet fat i frysen.
Ös upp lite varm marmelad på fatet oh dra ett
streck igenom med en sked. Om marmeladen
inte flyter ihop har den kokat färdigt.
1 kommentar:
Ah, bra tips att droppa i karamellfärg. Rabarbermarmelad får lite trist färg annars.
Skicka en kommentar