I helgen hade vi några vänner över på middag
och såklart var jag ju tvungen att baka en god efterrätt.
Den här gången gjorde jag en
Limepaj med marinerade jordgubbar
( receptet kommer från boken "Sweet food and photography", Linda Lomelino)
Paj:
125 g smör
250 g digestivekex
1 dl kokos
- Smält smöret
- Mixa kex och kokos till smulor i en matberedare och blanda med det smälta smöret
- Tryck ut degen i en paj- el springform och ställ i kylen ca 20 min.
Fyllning:
1 brk sötad kondenserad mjölk
4 äggulor
1 msk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft
4 äggvitor
- Värm ugnen till 175 grader
- Vispa kondenerad mjölk, äggulor, limeskal och limesaft i en stor skål.
- Vispa äggvitorna hårt i en annan skål. Vänd först ner hälften av äggvitorna i limesmeten och blanda om. tillsätt sedan resterande äggvitor. Blanda inte för mycket.
- Häll smeten i pajformen och grädda i 15-20 min eller tills smeten stelnat.
- Låt pajen svalna i rumstemperatur och ställ sedan kallt i minst 3 timmar.
Limesirap:
rivet skal och saft från en lime
1 dl vatten
1 1/2 dl socker
- Koka upp limeskal, limesaft, vatten och socker.
- Låt sjuda i 10 min tills blandningen tjocknat något.
- Låt svalna
Dekoration:
- Ansa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Lägg jordgubbarna i limesockerlagen ca 30 min.
- Lossa pajen försiktigt från formen.
- skeda upp jordgubbarna och ett par matskedar av limesirapen på pajen strax före serveringen.
- Det blir gott med lite lättvispad grädde till.
Ät och njut!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar