tisdag 5 mars 2019

Årets Semle-recept


 I år gjorde jag semlebullar på Karlsbaderdeg.
De blir ju väldigt saftiga och krämiga, en riktigt god bulle helt enkelt:)
Och mums, visst är det gott med semlor:)
Receptet hittar du här nedan.
 
Ett annat år gjorde jag dessa semlor.
Sedan är det ju inte alls dumt med Semmelkladdkaka.
Jaa, semlor ÄR gott, mums:)


Karlsbadersemlor (ca 20 st)

2,5 dl  mjölk
50 g jäst
1,5 dl socker
3 ägg
1 tsk nymalen kardemumma
0,5 tsk salt
11 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g rumsvarmt smör
Pensla bullarna med ett vispat ägg
Mandelmassa
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt socker, ägg, kardemumma, och salt i degvätskan. Blanda ner nästan allt mjöl tillsammans med bakpulvret och börja arbeta till en deg.
Arbeta in det rumsvarma smöret och arbeta till en smidig deg.
Täck bunken och låt degen jäsa i 60 minuter.
Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rulla ut till stänger. Dela varje del i 10 bitar och rulla varje bit till en rund bulle.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått en fin färg och känns lätta.
Låt bullarna svalna på galler under en duk. 
Dela och fyll semlorna med mandelmassa och lättvispad grädde!

Inga kommentarer: