Min mormor gjorde alltid mandelmusslor med grädde och sylt.
Det var inte bara till jul hon gjorde det utan jag kunde nästan
alltid få mandelmusslor hos mormor.
Jag har faktiskt inte bakat det själv innan, men nu fick jag för mig
att jag skulle göra det. De var ganska skojiga att göra men jag hade
inget tålamod över när de inte ville lossna ur sina formar!
Som tur var så var hade min man lite mera tålamod än mig
så han kunde faktiskt knacka ut dem:)
Goda blev de med en klick grädde och lite sylt.
Receptet som jag använde finns här
Jag är inte uppvuxen med äggost och har inte heller smakat det förrän
under senare år faktiskt. Men det har blivit en favorit.
Det är ju en rätt som kommer från Bohuslän och eftersom jag nu
bor på västkusten och faktiskt har rötter härifrån sedan långt tillbaka
så tycker jag att det är roligt att göra äggost nu.
Det tar ju lite tid att göra men med lite planering så är det värt det.
Såhär gjorde jag:
ÄGGOST
4l mjölk
10 st ägg
2 dl grädde
2 dl filmjölk
3 dl gräddfil
socker mellan lagren
Slå mjölken i en tjockbottnad kastrull.
vispa lätt ihop ägg, vispgrädde, filmjölk, och gräddfil.
Häll allt i kastrullen och värm sakta. Rör under tiden sakta mot botten i kastrullen.
låt blandningen komma till sjudning. Sänk värmen efter hand. Den får inte koka!
Efter en stund kommer blandningen att skära eller dela på sig.
När det börjar bildas klumpar och när vasslen börjar klarna är det dags att dra kastrullen åt sidan.
Låt stå i ca 10 min.
Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev.
strö lite socker mellan varven. Ställ svalt, helst över natten.
Stjälp därefter försiktigt upp äggosten på ett fat.
servera gärna med sylt, kanel, socker och grädde.
Det här är verkligen gott:)
och passar faktiskt när som helst!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar