söndag 16 oktober 2016

Kalljäst vallmobröd


Jag älskar nybakat bröd till helgfrukost. Under veckan äter jag inte bröd till
frukost men på helgen tycker jag att et är gott med nybakat bröd så ibland
brukar jag baka på söndagsmorgnarna. Då är det ju faktiskt jättebra att kunna
blanda ihop degen kvällen innan och låta den jäsa över natten, sedan är det ju 
bara att baka ut bröden på morgonen, ja lite till behöver de jäsa men under tiden
plockar jag fram resten av frukosten.
Jag hittade det här receptet här, men jag gjorde om det snabbjästa brödet 
till långjäst bröd istället, det tycker jag är smidigare:)
Så här är min variant av det här receptet:

Kalljästa vallmobröd som jäser över natten
1/2 pkt jäst
4 dl mjölk
 2 tsk salt
 2 msk rapsolja
2 msk honung
10 dl vetemjöl

Vita vallmofrön och blå vallmofrön till garnering

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, honung och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Ställ in bunken i kylskåpet och låt jäsa över natten
3. Knåda igenom degen och forma den till två släta bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till två rundlar, ca 2 cm tjocka.
4. Dela varje rundel i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

Inga kommentarer: