tisdag 14 juli 2015

Två varianter av flädersaft


 I år har jag gjort två olika varianter av flädersaft som jag blev inspirerad av här!
Den ena har jordgubbar i sig och den andra lime och mynta.
Flädersaft är en av mina favoriter, väldigt gott och läskande.






Flädersaft med jordgubbar

50 st fläderblommor
2 liter jordgubbar
4 stora citroner
4 kg socker
3 liter vatten
90 gram citron- el vinsyra

Skär citronerna i tunna skivor eller bitar
Skär jordgubbarna i tunna skivor
Lägg blommor, jordgubbar, citroner och syra  i en hink
Koka upp sockerlagen
Häll det heta vattnet över blommorna
Låt stå och dra i 5 dagar
Tappa upp saften på rengjorda flaskor




 Flädersaft med lime och mynta

30 klasar fläderblommor 2-3 kvistar mynta 2 lime 0,5  citron 2 liter vatten 2 kg. socker  30 g. citronsyra

Gör likadant som ovan!



Jag brukar tappa upp saften på "fulflaskor" som jag sedan lägger i frysen
sedan tappar jag upp saften på en lite snyggare flaska som står i kylen.

lördag 11 juli 2015

Årets rabarbermarmelad


När man väl har börjat att koka egen marmelad så tycker man att det är 
så fantastiskt mycket godare och friskare än att köpa färdig, 
dessutom vet man ju vad den innehåller.
Och det bästa av allt är att det går väldigt snabbt och lätt:)
Jag använde samma recept som jag gjort tidigare, 
men använde kardemumma istället för vanilj.

Här kommer receptet:

Rabarbermarmelad med kardemumma

4 rabarberstjälkar
1 bit färsk ingefära
ca 1 tsk kardemumma
Saft av 1 citron
1/2 dl vatten
1 kg syltsocker 
Några droppar röd karamellfärg

Så här gör du:

Skär rabarbern i små bitar, skiva ingefära
 tunt, dela och skrapa ur vaniljstången.
Blanda allt utom syltsocker i en tjockbottnad
kastrull och låt koka utan lock ca 15 min.
Tillsätt syltsocker och rör om, koka utan lock
ett par minuter och skumma av om det behövs.
Lyft ur vaniljstången och låt marmeladen svalna.
Färga med några droppar karamellfärg.
Häll upp marmeladen i varma täta burkar.

Kyl ett litet fat i frysen. 
Ös upp lite varm marmelad på fatet oh dra ett 
streck igenom med en sked. Om marmeladen
 inte flyter ihop har den kokat färdigt.

måndag 6 juli 2015

En läskande sommardrink



 I helgen hade Vi några grannar över på en liten sommarfest.
Jag hittade den här goda drinken här, så läskande god.
Och såklart var jag ju bara tvungen att köpa den här fina behållaren också.
Den kommer komma till användning en hel del i framtiden dessutom:)



Sizzling lime

För 25 glas (ca 4,5 liter) behövs följande:
15 stycken lime
2 krukor mynta
1 dl strösocker
1 flaska ljus rom
3 liter Sprite eller 7 up
1 flaska vitt vin (ev mousserande)
Gör såhär:
Se till att romen, Spriten och vinet är väl kylt. 
Skölj limen och skär i klyftor, repa myntan. 
Muddla (krossa) limen med sockret och myntan. 
Jag gjorde det i en stor mortel.
Blanda i övriga ingredienser och häll upp i valfri bålskål, 
fyll på med isbitar och njut av en härligt somrig dink!